månadsarkiv: januari 2013

Tid

Att något så naturligt och närvarande som TID kan vara så svårt att förstå. De flesta av oss ställer sig inte ens frågan utan accepterar bara att tiden finns där. Vetenskapsmän och filosofer däremot brottas då och då med fenomenet.

Jag fick en gång en tankeställare om begreppet tid. Det var när jag fick förklarat för mig att om jag befann mig långt bort från Jorden på en annan planet i en annan galax och riktade en otroligt stark ”kikare” tillbaka mot Jorden … då kunde jag se bakåt i tiden, eftersom det ljuset som träffade min kikare var ljus som hade färdats i många år och visade det som hade hänt på Jorden då. På samma sätt som Nasa:s Hubbleteleskop idag kan se ljus från stjärnor som för längesedan har slocknat.

Ibland kan man också uppfatta tiden olika. Beroende på hur omständigheterna är kan tiden ibland upplevas långsammare, ibland fortare … trots att tiden hela tiden är konstant. ”Tråkigt och roligt” påverkar upplevelsen av tiden exempelvis. Det var lite om tid … mer om tid här.

Har vi egentligen en fri vilja när ett beslut vi snart ska fatta redan kan ses i forskarnas instrument sex sekunder innan vi själva vet vad vi ska bestämma oss för? ”

 

En dag i Indien

Igår bloggade jag några korta rader om Kina … så varför inte skriva lite om nästa land idag, Indien. Där har jag bara varit i två dagar, knappt det ens. Jag tillbringade förresten den natten där i fängelse. Det är inte riktigt så dramatiskt som det låter … Efter en flygresa från Malaysia hade mitt bagage blivit genomsökt och bestulet (på flygplatsen) på en del av mina tillhörigheter.

För att få ersättning på min reseförsäkring så måste jag då bl.a. göra en polisanmälan. Dessutom visade det sig att det indiska hotellrummet som hade bokats i förväg (i Malaysia) var en bluff och inte existerade.

Efter att ha försökt förklara situationen för polismannen på flygplatsen så erbjöd han övernattning i deras fängelse en bit bort. Så så blev det … en natt bakom galler i Indien … och dagen därpå fortsatte resan till Nepal. En mycket kort men intensiv vistelse i Indien 🙂

Se en kort film om vardagslivet i Indien – A Day in India

 

Övervakning

En kamera med världens högsta upplösning … 1,8 gigapixel, har utvecklats av amerikanska armén och visas nu upp för allmänheten. Den är främst anpassad för att sitta i drönare och skall kunna övervaka ett område på 25 kvadratkilometer, från 6 kilometers höjd.

Bilderna som är tagna på 6 km höjd har en sådan skarp detaljrikedom att man kan zooma in i bilden och identifiera människor. Tycker du att övervakningskameror är obehagligt så lär du förmodligen rysa av bara tanken på att något 6 km upp just nu kan identifiera dig 🙂

Förutom informationen här finns en kort film som visar upp möjligheterna med tekniken.

 

Stor förändring

För drygt 20 år sedan reste jag runt i Kina, då fortfarande delar av landet var stängt för turister och det krävdes olika visum för andra områden. Det var en speciell upplevelse och något utöver de vanliga ”turiststråken”. Jag började resan i Peking, tog mig sedan ner mot mitten av Kina där jag sen åkte flodbåt (Yangtze River) ut till kusten (Shanghai). Därifrån tog jag mig sedan via Östkinesiska Sjön utmed kusten ner till Hongkong.

På bilden (nedan) ser ni mig strax utanför den förbjudna staden i Peking, på en cykel som jag för övrigt blev ofrivillig ägare till (but that´s another story). Att ge sig ut en tidig morgon på cykel i Peking var något av en en surrealistisk upplevelse. Det fanns bra vägar i staden men knappt någon ägde en bil så det var sällan man såg eller hörde något motorfordon.

Däremot ägde alla en cykel. Jag minns särskilt en tidig morgon när jag var ute samtidigt som alla kineser skulle ta sig till sina jobb. Det var nästan alldeles tyst omkring mig, trots att det var massor av människor ute. Solen gick upp och man hörde bara några plinganden från cykelklockor. Jag fick en underlig, stark och härlig känsla av gemenskap där mitt bland alla tysta cyklande kineser … en känsla som jag fortfarande kan förnimma och må bra av 🙂 Ingenting märkvärdigt alls egentligen … men ändå ett sådant härligt ögonblick … som man knappt kan förmedla till andra. (Jag skulle kanske inte ens ha försökt att blogga om det här 🙂  ).

Nu, drygt 20 år senare, ser jag olika program om Kina på TV och känner inte igen miljön, omgivningarna eller ens de platser jag besökte. Landet har genomgått en enorm förändring de senaste åren. En förändring man knappt kan föreställa sig är möjlig och nu ser man dessutom Kina som nästa blivande ekonomiska stormakt. Men allting har ett pris.

Den här morgonen läser jag om hur Peking har stora problem med smog och myndigheterna uppmanar därför folk att ”undvika att vistas utomhus”. Det känns lite overkligt … nästan som om jag läser om ett ”annat land”, långt ifrån det Kina jag upplevde för inte så länge sedan. Då samlades en grupp människor varje morgon på en kulle i Peking, norr om muren som omgärdade den Förbjudna Staden och ropade och hurrade när solen gick upp över horisonten. Undrar om de ser solen längre?

Bild: Mikael på sin kinesiska cykel, av märket ”Den flygande blå duvan”, i Peking. 

kina_IMG_1111-kopia

Vardag i bilder

Innehållet i en bild är oftast intressantare, än hur tekniskt fulländad bilden är. Vardagsbilder som de här (länken) fångar verkligheten på ett enkelt men underhållande sätt. När folk blir fångade på bild ovetandes om kameran så framstår bilden dessutom så mycket mer ”äkta” än om de kammar sig och ”smajlar upp sig” inför kameran.

Den här fotografen har tagit många vardagsbilder, i tunnelbanan, där folk läser, sover, funderar, äter, etc, osv … Kanske blir det lite FÖR många bilder på den här sajten att ta in på en gång. Fotografen skulle nog vinna på att sortera ut några av de bästa bilderna, det kan annars riskera bli lite tröttsamt med så många på en gång.

 

Sirius (Sothis) (Sopdet)

Sirius är en av de närmaste stjärnorna på himlen (fler här). Den gamla egyptiska kalendern baserade sig på Sirius heliakiska uppgång. Vad vi känner till … började de gamla egyptierna att använda den kalendern ca 2773 f.Kr. (ungefär samtidigt som den första pyramiden byggdes). Sirius (Sothis / Sopdet) kallas ibland också för Hundstjärnan och omnämns även i ca 5000 år gamla sumeriska kilskrifter, för övrigt det äldsta kända mänskliga skriftsystemet.

” Nilens årliga översvämning började ungefär samtidigt som Sirius visade sig i horisonten, på morgonhimlen, just före soluppgången.” 

Sirius befinner sig 8,6 ljusår bort, dvs det tar 8,6 år för ljuset att färdas hit. Som en jämförelse, tar det 100.000 ljusår att färdas från ena sidan på vår galax (Vintergatan) till den andra.

Sirius – Hundstjärnan

Internet 2012 sammanfattat i siffror

Här kan man (exempelvis) få siffror / statistik på:

  • Att, exempelvis, den mest använda email-klienten 2012 är ”Mail” för iOS (Apple).
  • Att ca 60 miljoner bloggar använder WordPress, ca 88 miljoner använder Tumblr.
  • Att det finns 167 miljoner internetanvändare i Afrika, 90 miljoner i Mellanöstern.
  • Att mest aktiva är Brasilien på Facebook med ca 86.000 inlägg, per månad.
  • Att medelåldern på Facebook är 41 år.
  • Att 200 miljoner är aktiva på Twitter.
  • Att 465 miljoner Android-mobiler såldes 2012.
  • Att 59 % av smartphone-data-trafiken upptogs av videofilmer.
  • Att 7 petabyte motsvarar mängden bilder som laddades upp på FB, varje månad.
  • Att, exempelvis, … osv, etc, mm … å mycket mer.