månadsarkiv: februari 2011

Direktsändningar från rymden

Nasa sänder live från den internationella rymdstationen ISS när rymdfärjan Discovery nu gör sitt sista besök där. Sändningarna varvas med olika inspelade inslag och annan intressant information om bl.a rymdfärjan som efter det här uppdraget har gjort sin sista resa.

Lite ”coolt” är också att man nu kan se direktsändningarna från rymden i sin iPhone eller iPad. Att kunna hala upp sin mobil på bussen eller på fiket och se austronauterna i realtid utföra sina uppdrag långt där ute i omloppsbana runt vår planet imponerar åtminstone lite på mig. 🙂

Bing

Det är inte ofta som jag använder andra sökmotorer än Google. I mitt fall beror det på ”bekvämlighet” eftersom den webbläsaren (Safari) som jag använder har en inbyggd sökruta för Google. Visserligen kan man ställa om till en annan sökmotor där men det har sällan funnits någon anledning till det. Men det blir kanske ändring på det.

Analysföretaget Hitwise har nämligen kommit fram till att Bing är bättre än Google. Men deras slutsatser är förmodligen inte helt korrekta … för det håller INTE Google med om. Konstigt nog. 🙂 I artikeln framgår det varför Google har en annan åsikt … och det ligger kanske någonting i det. Hursomhelst, jag får väl ge Bing en chans iallafall.

PS. Den observante noterar också att ytterligare en sökmotor rankas högre än Google i den studien utförd av Hitwise.

Skräp

Den som skräpar ner kommer att få böta 800 kr, enligt ett lagförslag som kan komma att träda i kraft den 1 juli. Det kunde man läsa i den här artikeln (i G-P) häromdagen … Det återstår att se om den nya lagen får någon effekt men man kan alltid hoppas.

Tidigt i lördags morse gick jag på Avenyn och passade då på att ta den här bilden med min mobil utanför Burger King. Om varje papper på den här bilden motsvarar 1 person som får böta så blir det många böteslappar som polisen får skriva ut. 🙂 Stackars poliser, som skall hinna med att jaga andra bovar också.

Akamai

Google har alla internetanvändare hört talas om … men Akamai?

Det börsnoterade amerikanska företaget Akamai omsätter 1 miljard dollar (2010) och kontrollerar 85000 servrar i 70 länder. De har som mål att bli 100 gånger (!) större (kapacitetsmässigt) än de är idag. Uppskattningsvis så levereras upp till ca 1/3 av all internettrafik av Akamai idag. I internetmagasinet Cloud Magazine kan du läsa en artikel om det relativt ”anonyma” företaget Akamai …

Fotografering – regler och rekommendationer

Lite frågor runt (gatu)fotografering dök upp i torsdags … och det finns förstås en uppsjö av filmer om det här ämnet på YouTube, av varierande kvalité, de flesta dock på engelska. Ett exempel (på YouTube) är den här filmen med gatufotografen Joel Meyerowitz.

Fotosidan.se … som har mycket att bjuda på har givetvis också en avdelning för gatufoto med många fina bilder som inspirerar och ger mersmak.

Generellt sett … kan man dock säga att man får fotografera ”allt” så länge det inte är miltära skyddsobjekt och man får inte publicera en bild som anses vara ”kränkande”. (Vad som kan tolkas som kränkade är dock inte helt tydligt. Det råder delade meningar om hur det begreppet skall tolkas. Notera också att man gör skillnad mellan att fotografera och att publicera bilderna när man gör dessa tolkningar). Fotograferar du på privat område kan du också förbjudas.

Den vetgirige kan också läsa om vilka regler som gäller i Sverige (2002) – i en artikel (av Mikael Pertman) på fotosidan.se

I den här korta filmen (på svenska, från Moderskeppet, 2010) kan man också få bra information om var och vem man får fotografera. Se den gärna, den är informativ.

I övrigt så gäller förstås vanligt sunt förnuft i de här sammanhangen och att man givetvis alltid agerar på ett trevligt och föredömligt sätt och … inte minst, har en förståelse för när det även kan tänkas vara olämpligt, på ett moraliskt plan, att publicera en bild.

I skrivande stund (februari 2011) diskuteras det dessutom nu om det skall införas en lag (juli 2012) som begränsar fotografering i utrymmen där man förväntas vara ”privat”.

Bekännelser

Det finns appar för allt möjligt till iPhone, en del märkligare än andra. Senast i raden är en app (Confession), godkänd av en biskop, där man kan bikta sig. Om du ångrar en synd så skriv in i din iPhone vad du har gjort. (Jag kunde dock inte klura ut om man också får ett svar som bekräftar att man är förlåten).

Så enkelt kan man hädanefter hantera sin gudfruktighet med hjälp av den moderna tekniken. Nästa steg i utvecklingen blir kanske färdiga mallar i appen, för synder som man begår ofta … (Appen kostar ca 2 USD och finns att ladda ner på iTunes).

Okänd gatufotograf

John Maloof köpte en kasse på en loppisauktion med gamla stadsbilder (50 – 70-tal) från New York och Chicago. Det visade sig att bilderna var tagna av den okända fotografen Vivian Maier. De många och relativt okända bilderna har nu fått stor uppmärksamhet runt om i världen. John har därför skapat en blogg om Vivian och hennes bilder.

En kort film där bl.a. John berättar om fyndet kan du också se här.

En utställning med Vivians bilder kan man se i Chicago, mellan 8 januari – 3 april 2011. Vivian fotograferade inte enbart i USA. För drygt 50 år sedan (1959) reste hon runt i länder som Egypten, Italien, Thailand, Taiwan, Vietnam, Indonesien och Frankrike.

Jag blir bara sååå inspirerad av att se på hennes bilder … 🙂

Hjälp utsatta barn

De flesta av oss kan förmodligen avvara 100 kr / månad … Den lilla summan gör en stor skillnad för ett barn i en olycksdrabbad del av världen. Gå därför från tanke till handling och bli världsförälder (UNICEF) – om du inte redan är det.

Så här enkelt är det:

Klicka här och fyll i dina kontaktuppgifter och det kommer (automatiskt) att dras 100 kr från ditt konto varje månad.